Ontstaan en doelstelling

Terug in de tijd: 19 november 2017

De eerste uitvoering van Weense tunes vond plaats op zondag 19 november 2017. Onderstaand de tekst waarmee voorzitter Jacqueline Chamuleau de uitvoering van die uitvoering aankondigde. De inhoud van de tekst spreekt voor zich.
Mocht u belangstelling hebben in de statuten van Weense tunes, dan kun u deze opvragen door een e-mail te zenden aan: jacquelinechamuleau@weensetunes.nl

Er wordt wel eens gezegd dat André Rieu met zijn optredens een exportproduct voor Nederland is van Wereldformaat. Feit is dat hij samen met zijn orkest en solisten, in wervelende shows, de Weense muziek wereldwijd razend populair heeft weten te maken. In Roosendaal hebben jarenlang honderden liefhebbers van dit sterke muziekgenre een bezoek gebracht aan de operettes in  theater de Kring. Deze produkties werden gebracht door de Roosendaalse Opera- en operette stichting opgevolgd door Maskerade. De middagvullende programma’s vol Weense muziek door koor, solisten en orkest stonden garant voor uitverkochte zalen. Door toename van kosten en het teruglopen van sponsorgelden als gevolg van de economische crisis, werd met pijn in het hart besloten om in 2012 de activiteiten van Maskerade te beëindigen. Daarmee, zo blijkt tot op de dag van vandaag, een leemte achterlatend bij de vele liefhebbers van de Weense muziek.  Melodieën van bijvoorbeeld de wereldberoemde Strauss dynastie, zorgen er blijkbaar voor dat mensen  enkele uren hun dagelijkse beslommeringen vergeten en zich voor even wanen in de paleizen waar het glas geheven wordt en het ene paar na het ander in fraai uitgedoste kleding over de dansvloer zwiert. Die beleving willen we als nieuwe stichting ‘ Weense tunes’  graag (weer) gaan bieden aan al die muziekliefhebbers in Roosendaal en omgeving.

De stichting heeft voor de programmering de samenwerking gezocht met jonge musici in Roosendaal. Zij krijgen de gelegenheid om in het voorpauze programma hun kunnen aan het publiek te tonen. De kracht zit voor hen in de mix van het werken van amateurs met beroepsmusici  hetgeen altijd tot verrassende kwaliteitsimpulsen zorgt.
Na de pauze is het tijd voor het koor van de “Weense tunes” bestaande uit projectleden die in het verleden de nodige ervaring hebben opgedaan met het brengen van Weense muziek en operettes. Zij, evenals de solisten, zullen begeleid worden door een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld orkestje. Alle ingrediënten voor een heerlijk middagje uit zijn aanwezig in “Dansmasters Rottier”, Vijfhuizenberg 52   te Roosendaal op zondag 19 november 2017. Aanvang 14.00 uur.

De initiatiefnemers van “Weense tunes”  zijn zoals aangegeven, geïnspireerd geraakt voor de start van deze organisatie, door de aanhoudende vraag binnen Roosendaal om de succesvolle middagen met Weense muziek terug op de culturele agenda te plaatsen.
De doelgroep waar de organisatie zich op richt zal naast de reeds bestaande liefhebbers van de Weense muziek, met name leden van ouderen- en welzijns organisaties  zijn zoals KBO’s en afdelingen van de Zonnebloem. Ook de West-Brabantse alzheimer organisatie heeft belangstelling getoond voor dit initiatief. Door de mix van het programma van jongeren in het voorprogramma en de tijdloze Weense muziek in het na pauze programma, krijgt men een breed muzikaal pallet voorgeschoteld wat een eveneens breed publiek  zal aanspreken.

Zondag 19 november  2017 was voor de organisatie van “Weense Tunes” een start van een initiatief  dat hopelijk jarenlang gecontinueerd zal worden. Of dit initiatief levensvatbaar is en dus de voortzetting krijgt waar de afgelopen jaren regelmatig om gevraagd is, hangt uiteraard wel af van met name het aantal bezoekers en hun reacties. De begroting is zodanig opgesteld dat  in drie jaar tijd het tekort steeds kleiner wordt en het aantal bezoekers toeneemt.

In 2018 en 2019 volgden fraaie uitvoeringen waar de vele bezoekers enorm van genoten. Helaas moesten de edities 2020 en 2021 noodgedwongen door de Covid 19 geannuleerd worden. De vele reacties dat de bezoekers de uitvoeringen zo misten, onderstreepten de gedachten van de initiatiefnemers van de Stichting Weense tunes, dat het culturele pallet dat Roosendaal en omgeving te bieden heeft, versterkt wordt met deze concerten van onsterfelijke melodieën.